BMI berekenen

Bepaal je gezonde BMI en gezond gewicht
Meer over Afvallen met zekerheid

BMI berekenen met onze handige BMI meter en direct je gezond gewicht weten.

Heb je ondergewicht of overgewicht? Wij helpen met innovatief advies en tips.

      
Leeftijd  
Geslacht    
Lengte ftin
Gewicht lb
Lengte cm
Gewicht kg
Ook jij kan succesvol afvallen

BMI berekenen voor mannen, vrouwen en kinderen vanaf 2 jaar

BMI staat voor Body Mass Index en onze BMI meter rekent op basis van lichaamsgewicht en lengte jouw BMI uit. Er zijn aparte BMI schalen voor mannen, vrouwen en kinderen.

BMI meter

De gezondheidszorg maakt gebruik van de BMI meter om het gezond gewicht te bepalen en te controleren of er sprake is van gezond gewicht, ondergewicht of overgewicht en obesitas.

Voorheen werd gebruik gemaakt van grafieken met gewicht en lengte om zo de BMI vast te stellen. De traditionele methode.

BMI waarden

Als de waarde gelijk is aan 25 of meer dan wordt het beschouwd als overgewicht bij zowel mannen als vrouwen. 30 of meer wordt beschouwd als zwaarlijvig op de BMI schaal.

Een gespierd persoon heeft een hogere BMI zonder gezondheidsrisico’s.

BMI waarde voor een gezond gewicht

De BMI waarde die hoort bij een gezond gewicht is 25. Dat is het lichaamsgewicht waarnaar je moet streven. Indien je een overgewicht hebt dan is jouw streven een BMI van 25. Heb je een ondergewicht dan is de waarde 18,5.

Ebook succesvol afvallen met stappenteller en gezond dieet
Banken voor betaling

Nieuw: ebook SPORT JE FIT Succesvol afvallen! 

Aanbieding! Voor een gezonde start van 2019!

Van €19,90 voor €14,90 Geen bijkomende kosten!

In 3 stappen naar een gezond gewicht met bewegen, gezond eten, (snel) afvallen en op gewicht blijven.

Uniek en innovatief: met SPORT JE FIT sluit je het toeval uit en val je met zekerheid af.

De succesvolle afvalmethode SPORT JE FIT omvat 3 stappen:

Afvallen Stap 1 voor je dagelijkse motivatie om een gezond leven te leiden en je afslank doelen te bereiken. In het ebook vind je alles over doelen stellen en motivatieoefeningen. Over een dieet om in deze afvalfase al, in 3 weken ! , 6 tot 9 kilo af te vallen. 

Afvallen Stap 2 gaat over jouw balans tussen bewegen en eten. Met het ebook leer je hoe je resultaten meet. Zo sluit je het toeval uit. Het ebook is jouw afvalschema om je ideale gewicht te bereiken. 10, 20 of zelfs 40 kilo afvallen is binnen jouw bereik. Slank op het strand of een maatje minder met de Kerst gaat jou met dit ebook lukken!

Met Afvallen Stap 3 zal je op gewicht blijven. Met het ebook weet je hoe je een gezonde leefstijl kunt volhouden. Iedere dag weer fit voelt heerlijk.

Het ebook, in pdf bestand, bevat 62 bladzijden, ISBN 978-90-806959-0-0 Versie 2.0 2018.

Hoe de Body Mass Index meter werkt

Onze Body Mass Index meter vind je bovenaan op onze website. Voor de berekening voer je het geslacht in, de leeftijd, lente in cm en gewicht ik kg. Vervolgens klik je op de button BMI berekenen.

De uitkomst van het BMI berekenen geeft een schaal van 7 metingen aan:

1 Ernstig ondergewicht bij BMI minder dan 16,5 kg/m2
2 Ondergewicht bij BMI vanaf 18,5 kg/m2 of minder
3 Gezond gewicht bij BMI tussen 18,5 en 25 kg/m2
4 Overgewicht bij BMI vanaf 25 kg/m2
5 Zwaarlijvig of obesitas klasse 1 bij BMI van 30 tot 35 kg/m2
6 Obesitas klasse 2 bij BMI van 35 tot 40 kg/m2
7 Obesitas klasse 3 bij BMI vanaf 40 kg/m2

Bovendien geeft de BMI uitslag, ook het normale gewicht dat hoort bij de opgegeven lengte.

BMI voor vrouwen verschilt niet veel van die voor mannen. De berekening kan enigszins variëren door de factor leeftijd en geslacht.

De gebruikte BMI diagram werkt met een algoritme en toont de variaties in BMI voor mannen, vrouwen en kinderen.

BMI meter geeft ook het ideale gewicht bij je lengte aan

Bij de uitslag van de BMI meter wordt ook getoond wat het ideale gewicht is dat hoort bij je lengte. Je weet dus direct of een gezond gewicht hebt, een ondergewicht en hoeveel je zou moeten aankomen, zo ook hoeveel kg je bij een te hoge BMI moet afvallen.

BMI handmatig uitrekenen

BMI berekenen met gewicht en lengte

Je kunt handmatig de BMI waarde berekenen door je gewicht in kilogram te delen door de lengte in meters en dit opnieuw te delen door je lengte.

Een reken voorbeeld: je gewicht is 50 kg en je lengte 1,75 m, dan deel je 50 door 1,75. Het antwoord is 29 en deel je 29 weer door 1,75. Het antwoord is 17. Jouw BMI is 17 kg/m2.

Gezonde gewicht berekenen met BMI van 25 kg/m2

Je kan ook jouw ideale gezonde gewicht berekenen. We gaan uit van de gezonde BMI van 25 kg/m2.

De formule is 25 maal je lengte in m en nogmaals maal je lengte in m.

Ook hier een rekenvoorbeeld: je ideale BMI is 25 dat vermenigvuldig je met 1,75 en nogmaals met 1,75. De uitkomst is 77 kg.
Waarom hier de BMI waarde voor gezond gewicht van 25 is aangehouden.

Wil je deze gezonde BMI bereiken dan is het verstandig om de factor haalbaarheid hierbij te betrekken. Natuurlijk kun je veel lagere waarden aanhouden, een gezonde BMI ligt immers tussen 18,5 en 25, maar het is beter om eerst de BMI van 25 te halen.

Overgewicht berekenen

Als wij het rekenvoorbeeld met als uitslag voor een gezond gewicht van 77 kg aanhouden en je weegt bijvoorbeeld 91 kg dan is je overgewicht 14 kg.

Ondergewicht berekenen

Omdat de schaal voor gezonde BMI van 18,5 tot 25 loopt, houden we, om rekening te houden met de haalbaarheid, voor het uitrekenen van het ondergewicht de ondergrens aan.

Het gezonde gewicht voor iemand met een lengte van 1,75 m is 18,5 maal 1,75 en nogmaals maal 1,75 wordt 57 kg. Als je bijvoorbeeld 50 kg weegt dan is je ondergewicht 7 kg.

Hoe de BMI meter voor mannen werkt

Aangezien de BMI afhankelijk is van de factoren leeftijd, lengte en ook van geslacht, is de Body Mass Index waarde voor elke leeftijdsgroep of voor elk geslacht anders. Vanwege de langere lengte van mannen, is de BMI groter dan bij vrouwen.

Er zijn veel BMI meters of rekenmachines ontwikkeld om de vereiste BMI voor mannen te berekenen. Door de basisinformatie in te voeren en te laten berekenen heb je snel de juiste waarde.

De formule voor het BMI berekenen voor mannen is gewicht (kg) / (hoogte) x (hoogte). De hoogte in de eenheid (meter).

Hoe de BMI meter voor vrouwen werkt

Hoewel de waarden verschillen bij mannen en vrouwen, is de manier waarop de vereiste waarde kan worden berekend, dezelfde.

De formule die wordt gebruikt om het berekenen is net zoals bij mannen het gewicht (kg) / (hoogte) x (hoogte). De verkregen waarde wordt vervolgens vergeleken met de standaard Body Mass Index voor vrouwen. Als een persoon de BMI waarde voor gezond gewicht enigszins overschrijdt, heeft ze een licht overgewicht en omgekeerd.

Hoe de BMI meter voor kinderen werkt

De op deze website gebruikte BMI meter heeft een leeftijd invoer. De gehanteerde leeftijd voor kinderen is van 2 tot 20 jaar. Met de ingevoerde gegevens voor leeftijd, gewicht en lengte wordt de BMI berekend voor kinderen en de uitkomst hiervan vergeleken met de normen voor gezond gewicht.

De schaal geeft de volgende 4 mogelijke uitslagen aan:

1 Ondergewicht bij BMI minder dan 18,5 kg/m2
2 Gezond gewicht bij BMI tussen 18,5 en 25 kg/m2
3 Risico op overgewicht bij BMI tussen 25 en 30 kg/m2
4 Overgewicht bij BMI vanaf 30 kg/m2

Ook hier wordt het normaal gewicht horend bij de lengte van het kind weergegeven.

BMI berekenen met een personenweegschaal

Een handige manier voor BMI berekenen is met de elektronische personenweegschaal. Wij gebruiken de Fitbit Area Personenweegschaal hiervoor. Bij de personenweegschaal hoort de Fitbit app, die gratis is te downloaden.

Op de app kun je leeftijd, lichaamslengte en geslacht invoeren. Direct bij het wegen worden gewicht, BMI en vetpercentage weergegeven. Deze uitkomst wordt doorgestuurd naar de app op je mobiel of computer. De uitslagen worden bijgehouden en in overzichtslijsten en grafieken getoond.

Hier kun je de Fitbit Area Personenweegschaal bij bol.com kopen

Meten van je buikomvang

Naast het BMI berekenen is het verstandig om ook je buikomvang te meten. Beide geven een aanwijzing over jouw gezondheid. Te veel vet in de buik geeft meer risico op gezondheidsproblemen.

Anders dan bij de BMI is de buikomvang onafhankelijk van de lengte.

Meten van de middelomtrek

Gebruik een meetlint en meet de buikomvang op het gedeelte tussen de onderste rib en de bovenkant van het heupbeen.

Uitkomsten van de buikomvang

Normale buikomvang: minder dan 94 cm bij mannen en 80 cm bij vrouwen
Vergrote buikomvang: tussen 94 en 102 cm bij mannen en tussen 80 en 88 cm bij vrouwen)

Ernstig vergrote buikomvang: meer dan 102 cm bij mannen en 88 cm bij vrouwen.

Vaak geven de BMI berekening en buikomvang meting dezelfde uitkomst. Zo niet dan is de meting van de buik het belangrijkste. Vet in de buik geeft het meeste gezondheidsrisico.

BMI en vetpercentage

Naast de BMI wordt (soms) ook het vetpercentage bepaald.Dat gebeurt met de huidplooimeter. Een lastig apparaat en deze is eigenlijk niet geschikt voor thuisgebruik.

Omdat de personenweegschaal deze berekening voor jou maakt is het meten van de huidplooi en daarmee het vetpercentage overbodig.

Gewichtstoename als je ondergewicht hebt

Sommige mensen vinden een erg dun of mager lichaam gezond. Maar het probleem ontstaat wanneer je echt te mager bent. Vaak is dat te wijten aan slechte voedingsstoffen en zelfs een tekort aan belangrijke voedingsstoffen of bepaalde andere gezondheidsredenen.

Voor mensen met een (ernstig) ondergewicht is aankomen belangrijk. Ondergewicht is niet goed voor je gezondheid. Je afweersysteem functioneert slechter, je voelt je lusteloos en moe.

Als na het BMI berekenen op een waarde uitkomt, die lager is dan 18,5 kg/m2 volg dan de onderstaande instructies.

Hier zijn enkele tips voor meer lichaamsgewicht

Houd je vorderingen bij en meet je gewicht iedere week

Meet je gewicht steeds op dezelfde dag en moment in de week. Met de Fitbit Area Personenweegschaal hoef jij niets anders te doen dan op de personenweegschaal te gaan staan. De weegschaal meet je gewicht, BMI en vetpercentage en houdt de uitslagen voor jou bij.

Hier kun je de Fitbit Area Personenweegschaal bij bol.com kopen.

Onderzoek wat je eet

Schrijf eens op wat je zoal per dag eet en drinkt. Doe dat een paar dagen. Met de Caloriechecker van Het Voedingscentrum kun je de bijbehorende calorieën uitrekenen. Als snel zal je duidelijk zijn dat je veel te weinig calorieën binnen krijgt.

Regelmatig eten

Mensen met ondergewicht voelen zich vaak snel vol. Verdeel het dag menu over vijf kleinere porties in plaats van de gebruikelijke 3 grotere porties per dag. En eet op vaste tijden.

Kies voeding die rijk is aan voedingsstoffen

Kies voor voedingsmiddelen met veel voedingswaarde zoals granen, pasta, volkoren brood, fruit, groenten, eiwitten, zuivelproducten, waar onder slagroom, en noten.

Smoothies en shakes

Vervang light frisdranken en koffie door gezonde smoothies en shakes en sappen met wat olie of lijnzaad.

Aandacht voor voldoende drinken

Drink voldoende bij de maaltijd. Probeer ieder ½ uur tijdens en na de maaltijd wat te drinken

Lekkere snacks

Je kunt een heerlijke snack maken van verschillende gezonde voedingsmiddelen zoals gedroogde vruchten, kaas, avocado en pinda’s. Probeer iedere avond zo’n heerlijke snack te nuttigen.

Meer zuivel

Vergroot het gebruik van eieren, kaas en melk in je dagelijks menu.

Meer vezels

Om een goede stoelgang te bevorderen moet je vezelrijke voedingsproducten eten. Dat zijn groente en fruit. Volkorenproducten, als volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst.

Voel je snel vol, vervang dan het volkorenbrood met gewoon bruin brood.

Spier opbouw

Met kracht training kan je spieren opbouwen en daarmee de eetlust vergroten. Voor de opbouw van spieren heb je eiwitten nodig. Die vind je in vlees, zoals kip. Ook in de vleesvervangers zitten eiwitten. Belangrijke eiwit leverancier is vis. En dan vooral de vette vis, als haring, zalm, sardines en paling. Verder ei, zuivel, soja producten, peulvruchten (heel belangrijk!) en noten.

Beweeg voldoende

De Gezondheidsraad heeft in 2017 vastgesteld wat onder voldoende bewegen wordt verstaan.

Beweeg advies

3 maal per week in totaal 150 minuten matig tot zwaar intensief bewegen. Denk aan fietsen, wandelen en zwemmen.

2 maal per week spierversterkende oefeningen.

Voorkom stilzitten.

Gewichtsafname als je overgewicht hebt

Als het BMI berekenen uitkomt op een waarde meer dan 25 kg/m2 is er sprake van overgewicht. Je gezondheidsrisico’s nemen belangrijk toe.

De gezondheidsrisico’s zijn diabetes, hoge bloeddruk, galstenen, hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten en zelfs kanker.

Hoe pak je overgewicht aan

Minder calorieën nuttigen door gezond eten en voldoende bewegen leiden tot gewichtsvermindering. Het is de balans tussen inname en verbruik van calorieën waar het om gaat.

Anders dan vroeger kunnen we de resultaten meten. Hoeveelheid calorieën bij het eten en bewegen. We gebruiken hier de foodtracker van Het Voedingscentrum en een stappenteller voor.

Het meten leidt tot een welhaast unieke omstandigheid om gewichtsvermindering zelfs te gaan plannen. Je bepaalt vooraf hoeveel je wilt gaan wegen en hoelang je erover gaat doen.

Ons ebook SPORT JE FIT Succesvol afvallen met activity tracker en gezond dieet is zo opgezet dat het niet uitmaakt of je nu wel of geen ervaring hebt met sporten en gezond eten. De beschreven methode is uitvoerig in de praktijk getest.

SPORT JE FIT bestaat uit 3 stappen:

Afvallen Stap 1 geeft je dagelijkse motivatie om een gezond leven te leiden en om je afslank doelen te bereiken.
Afvallen Stap 2 is je plan om je ideale gewicht te bereiken. Je zult er versteld van staan hoe snel je de voordelen van bewegen en gezond eten gaat ervaren.
Met Afvallen Stap 3 zal je op gewicht blijven en je fit en gezond voelen.

SPORT JE FIT vind je in ons ebook succesvol afvallen met activity tracker en gezond dieet en kun je hier downloaden

Wij gebruiken de populaire smartwatch Fitbit Charge 2 of 3. Deze is in meerdere kleuren te verkrijgen.

De Fitbit is te koop bij bol.com (levering 1 dag)

De meter wordt in combinatie met een app op je telefoon of computer gebruikt.