Mediterrane Voeding – Wageningen Universiteit en RIVM

Mediterrane Voeding en levensstijl: ook op hoge leeftijd minder kans op sterfte

Dit is een gemeenschappelijk persbericht van RIVM en Wageningen Universiteit over Mediterrane Voeding.

Mediterrane voeding

Ouderen die mediterrane voeding gebruiken, leven gemiddeld langer dan generatiegenoten die een “gewoon” voedingspatroon hebben.

Mediterrane voeding is rijk aan groenten, fruit, granen, peulvruchten, vis en olijfolie. En bevat weinig vlees en zuivelproducten.

Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek, verricht door Wageningen Universiteit en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) in Bilthoven.

De resultaten zijn gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Journal of the American Medical Association.

In het onderzoek is tussen 2000 en 2010 een groep ouderen nauwkeurig gevolgd.

Van de groep met de mediterrane voedingsgewoontes overleed tijdens de onderzoeksperiode ruim twintig procent minder dan de reguliere groep die dat voedingspatroon niet volgt.

Resultaten van het onderzoek

Het onderzoek laat zien dat ouderen die mediterrane voeding gebruiken over een periode van tien jaar 20 procent minder risico op sterfte lopen.

Niet-roken, matig alcoholgebruik en matige tot intensieve lichaamsbeweging verlagen elk afzonderlijk het risico op sterfte met 20 tot 35 procent.

Ouderen die alle vier onderdelen van een gezonde leefstijl volgen, blijken over een periode van tien jaar 60 procent minder kans op overlijden te hebben.

> Meer op Gezondheid.be


E-bookGoed begin: in 3 weken tijd wel 5 tot 10 kilo afvallen
Met het SPORT JE FIT PLAN DIEET kun je in 3 weken wel 5 tot 10 kilo afvallen. Een prima motivator. Begin nog vandaag!!
> E-book SPORT JE FIT PLAN voor € 9,90 hier downloaden


Deze resultaten zijn afkomstig van een Europees project dat door Wageningen Universiteit en het RIVM is uitgevoerd. Aan dit Healthy Ageing project namen 1507 mannen en 832 vrouwen uit elf Europese landen deel.

Deze landen zijn: België, Denemarken, Frankrijk, Finland, Griekenland, Hongarije, Italië, Nederland, Portugal, Spanje en Zwitserland.

De deelnemers waren tussen de 70 en 90 jaar oud in 2000, het jaar waarin de informatie over voeding en leefstijl factoren werd verzameld. Tussen 2000 en 2010 overleden 935 personen en werd informatie over doodsoorzaken verzameld.

Naar Gezonde voeding en levensstijl in 3 stappen